Jeugd en energie: check, scan & coach

Het Vlaamse jeugdwerk energie-efficiënt maken. Dat is het plan.
Daarom lanceert Pulse een nieuw aanbod.

  • Een gratis checklist voor een energiezuinig jeugdwerklokaal

  • Een gratis energiecoaching en maximaal 10.000 euro voor het uitvoeren van quick wins, voor jeugdwerkinfrastructuur met een beperkt energieverbruik

  • Een gratis energiescan en toeleiding naar de investeringssubsidies van de Vlaamse overheid, voor jeugdwerkinfrastructuur met een groter energieverbruik


Checklist

We ontwikkelden een checklist om het energieverbruik van jouw jeugdwerklokaal onder de loep te nemen. De vragen geven aan waar je op moet letten. Ze tonen je wat goed gaat en waar er nog werk aan de winkel is. Voor de checklist bouwden we verder op de 20 Vuistregels voor een Energiezuinig Jeugdwerklokaal die Pulse eerder al publiceerde,

De checklist kan je downloaden op Cultuurzaam, door te klikken op de afbeelding hiernaast of je vindt hem rechtstreeks via deze link.

Gratis energiecoaching of energiescan

Is een checklist onvoldoende? Dan hebben we goed nieuws.

In samenwerking met minister voor Jeugd Benjamin Dalle, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Vlaams Energiebedrijf mogen we opnieuw gratis energiescans aanbieden aan het Vlaamse jeugdwerk. Het is het vervolg van een eerder pilootproject. Ditmaal blijft het echter niet enkel bij gratis energiescans, maar kan je ook kiezen voor een gratis energiecoaching.

Afhankelijk van het energieverbruik van je kiezen tussen twee formules:

  1. Verbruikt je gebouw minder dan 40 kWh/m² per jaar, dan kan je intekenen op een gratis energiecoaching, en bijkomend 10.000 euro om te investeren in kleine ingrepen.

  2. Verbruikt je gebouw meer dan 40 kWh/m² per jaar, dan krijg je een volwaardige energiescan met als eindresultaat een gedetailleerd rapport over de nodige ingrepen. Dat rapport kan je vervolgens gebruiken om in te tekenen op een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid.

Verbruikt je gebouw minder dan 40 kWh/m² per jaar, maar wil je toch een energiescan, dan kan er een uitzondering gemaakt worden indien je kan aantonen dat er plannen zijn om de bezettingsgraad van je infrastructuur te verhogen.

Het aanbod is exclusief voor jeugdwerkorganisaties.

Finn Van Dinter